Home » Bedrijfsgegevens » Onderhoud » Upgrade » SoildState Drive

U heeft er vast weleens van gehoord en u zal er in de toekomst steeds meer van horen: de SSD of Solid State Drive. Steeds meer laptops en desktops zijn tegenwoordig uitgerust met een SSD. De Solid State Drive is een nieuw soort opslagmedium en kan dienen als aanvulling op of ter vervanging van de harde schijf of HDD. Een SSD heeft vele voordelen ten opzichte van de conventionele harde schijf. Wij leggen u hier graag meer uit over de SSD.         

Wat is een SSD?

De Solid State Drive (SSD) wordt steeds meer gebruikt in laptops en  computers. Maar wat is een SSD  en wat  zijn de verschillen met de oude vertrouwde harde schijf (HDD)? Een Solid State  Drive is een digitaal opslagmedium dat gebruikmaakt van geheugen zoals flash of  SDRAM. Een groot verschil met de traditionele harde schijven is dat een SSD  geen bewegende delen bevat, zoals ronddraaiende platters. Daardoor zijn SSD  schijven veel sneller, stiller en is de kans op fouten bijna verwaarloosbaar.

Voordelen SSD

Een  SSD is sneller, lichter, stiller, gebruikt minder energie en heeft geen  draaiende onderdelen zoals bij een conventionele harde schijf.
 

Snelheid | Een SSD is gemiddeld vier  keer sneller dan een gewone harde schijf. Hierdoor kan deze uw favoriete  programma's veel sneller opstarten en vooral met opstarten van uw computer  maakt dit een groot verschil.

Schokbestendig | Omdat een SSD geen  mechanische onderdelen bevat, is deze veel beter bestand tegen schokken, wat de  betrouwbaarheid vergroot.

Energieverbruik | Een SSD is veel  energiezuiniger dan een gewone harde schijf. Bij laptops betekent dit een  langere accuduur.

Stiller | Door het ontbreken van  mechanische onderdelen is een SSD veel stiller dan een gewone harde schijf. U  zal verbaasd zijn hoe geruisloos bijvoorbeeld uw laptop wordt.

Echte  nadelen kleven er niet aan een SSD. Momenteel is een SSD in verhouding nog wel  prijziger dan een conventionele harde schijf, maar daar tegenover staan dan  weer de genoemde voordelen.